Les herbes de Provença

Es diu herbes de Provença a una barreja d’herbes aromàtiques ja preparades per utilitzar com a condiment. El nom que se li dóna és un nom comercial que es va començar a emprar a principis dels anys 70 per les empreses que comercialitzaven herbes aromàtiques, i li van donar aquest ja que era una barreja d’herbes molt utilitzades tradicionalment a la cuina provençal.

La composició de les herbes de Provença pot variar segons el fabricant que les vengui, tant en quantitat, com en proporció o varietat. A mi personalment m’agrada la composició que se sol fer a les zones de les Balears, Catalunya i València, on s’utilitza normalment l’alfàbrega, l’estragó, la farigola i el marduix. En altres ocasions es pot emprar sajolida, fonoll o espígol a canvi d’algun dels altres ingredients. Una curiositat és que en la comercialització d’aquestes herbes a Amèrica, gairebé sempre, s’inclou l’espígol.

Normalment és possible utilitzar-les directament per condimentar carn, peix, amanides, pastes i qualsevol tipus d’aliment, però a casa, des de fa molt de temps, les utilitzem de dues maneres més:

Barrejades amb sal gruixuda en un molinet, que afavoreix la condimentació al incloure-hi ja la sal. Les fem servir per a les amanides, a l’estiu, tant les verdes, com de tomàquet o de pasta, per preparar la carn o el peix per les graellades, o per fer un bon pa amb tomàquet.

Macerades en oli. Li donen un sabor addicional al oli que complementa a la perfecció la condimentació anterior, sobretot en les amanides o el pa amb tomàquet.

El que si està clar és que les herbes de Provença, quan entren en una casa, ja mai més surten, ja que la imaginació dels amants o aficionats a la cuina sempre li troben un ús més.